Новини

Австрийска делегация – впечатлена от община „Марица“ и презентацията на кмета Димитър Иванов

Презентацията на община „Марица“, направена от кмета Димитър Иванов, изключително много впечатли делегация от Местна инициативна група/МИГ/ от Австрия, която бе на визита в администрацията.

Председателят  Дитер Холцер, ръководителят Томас Хайндл, асистента Вера Сердинсек и  представители на Leaderregion Sudliches Waldviertel Nibelungengau бяха очаровани от всичко, което научиха за една от най-младите и бързо развиващи се селищни системи в страната.

„Благодарим, че сме Ваши гости, ние искаме да се учим от Вас. Всичко това, което чухме много ни впечатли и през следващите дни се надявам да посетим лично голяма част от обектите.“, обърна се към кмета Дитер Холцер.

„Община „Марица“ е разположена в Централна Южна България, на север от Пловдив и от най-голямата река, която извира в България – Марица. Съставена е от 19 села, територията й е приблизително 320  кв. км, в нея живеят 33 000 жители. Само управлението на общината е ситуирано в Пловдив.“, изтъкна кметът.

Той подчерта, че за разлика от останалите селищни системи в страната, населението на община „Марица“ непрекъснато расте.

„Това се дължи на няколко фактора, сред които местоположението – селата са близо до Пловдив, комуникациите и инфраструктурата – тук минава една от първите и най-дълги магистрали „Тракия“. И в четирите района на селищната система има железопътни линии и 3 първокласни пътя, които я свързват с големия град. В с. Граф Игнатиево, което всички наричаме натовското село, е позиционирано летище и база на НАТО.“, поясни Димитър Иванов.

„Третият фактор, който е от съществено значение за постоянно прииждащите нови жители, е че ръководството на общината се старае да създаде благоприятни условия за живот. За 7-те години, през които управлявам, приоритет за мен са младите хора и децата. Изградили сме 6 нови детски градини, предстои да построим още 4, ако хората ни подкрепят на следващите избори. Имаме 19 кметства и избираем кмет във всяко населено място, 19 читалища, 19 здравни служби, 26 спортни клуба, 13 училища, две от които – средищни и едно - средно. Построихме уникална нова спортна зала в с. Маноле, където тази година бяха проведени 23-тите национални игри на спортистите от малките населени места в България, за които община „Марица“ бе избрана за домакин.

Стартирахме строежа на още по-голяма спортна зала. Тази година е много важна за жителите на община „Марица“, защото е юбилейна и отбелязваме 30 години от създаването й. Само преди по-малко от месец бе нашия есенен празник, който честваме на 22 септември – Деня на независимостта на България.“, подчерта кметът Димитър Иванов.

Той допълни, че друга причина общината да е предпочитано място за живеене е добре развитата индустриална зона, която е с най-много предприятия и бизнес в цяла България.

„За 1 година главният архитект е издал над 300 разрешения за строеж на нови заводи и разширение на съществуващите.“, даде пример управникът.

Той припомни как преди 4 години 9 от 18 общини в Пловдивски регион са учредили „Тракия икономическа зона“ с площ от 10 700 000 кв. м и с цел партньорство и взаимна подкрепа на местната власт и бизнеса.

„Тук се намират световни предприятия като например френския завод „Латекоер“ за производство на елементи за самолетни врати, „Сенсата“ – американска фирма за сензори за локомотиви, автомобили и авиоиндустрията и немските компании „Осрам“ - за осветителни тела и „Либхер“ – за хладилници.“, посочи градоначалникът.

Той изтъкна, че безработицата в община „Марица“ е изключително ниска, а голяма част от населението се занимава и със земеделие.

„Земеделските земи са 80 на сто от площта на селищната система, а почвените и климатичните характеристики са прекрасни за производство на зеленчуци, ябълки и череши.“, сподели Иванов.

Той допълни, че семейството му също се занимава със земеделие, което не е само бизнес, а и хоби.

„Аз лично отглеждам 60 дка ябълкова градина и зеленчуци.“, каза Иванов.

Разказът му за могилата Малтепе също очарова австрийската делегация.

„Новата емблема на общината е първия туристически и археологически обект Малтепе, с който се гордеем и е на път да стане световноизвестен. Той се намира в родното ми село Маноле. С европейски средства там изградихме учебен комплекс, в който децата от цялата страна могат да практикуват стари местни занаяти. Основната цел на строежа на Културно-информационния център „Малтепе“ е свързан с едноименната тракийска могила - най-голямата на Балканския полуостров, в която в момента има археологически разкопки. Предстои разкриването на цялата гробница, но археолозите предполагат, че в нея е погребан велик римски владетел или воин. Част от находките, които бъдат открити в нея, ще бъдат изложени в музея.“, поясни кметът на община “Марица“.

„През следващите 2 години предстои да реализираме много проекти в услуга на жителите на община „Марица“. Надявам се във фирмите, които ще посетите да видите доброто партньорство и отношение между общината и местния бизнес.“, допълни Димитър Иванов.

Зам.-кметът по европроектите Гергана Титюкова - ръководител на СНЦ “Местна инициативна група – община „Марица“ , благодари на кмета за гостоприемството.

Той от своя страна също изказа признателност за добрата работа на екипа на МИГ в община „Марица“ и припомни, че  администрацията е заимствала много практики от австрийските общини.

„Не се съмнявам, че това партньорство ще бъде взаимнополезно и за Вас и за нас.“, заключи кметът на общината Димитър Иванов.