Новини

Димитър Иванов: В община „Марица“ правим, каквото трябва, затова се случва, каквото трябва!

Шефът на Комисията по отбрана в НС ген. Попов – специален гост на есенния празник в с. Войводиново

Стотици жители на община „Марица“, пяха, танцуваха и се забавляваха на новопостроените площад и открита сцена в с. Войводиново по повод Деня на независимостта и есенния празник за 30-годишния юбилей на селищната система.

По покана на кмета Димитър Иванов специални гости на тържеството бяха шефът на Комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов,  народният представител от ГЕРБ Пловдив област Запрян Янков, кметът на Съединение Атанас Балкански и зам.-областният управител Евелина Апостолова.

На събитието присъстваха и председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, зам.-кметовете Петър Минков, Гергана Титюкова и Петко Чочев, кметът на с. Войводиново Димитър Тосев, кметове на населени места, общински съветници и представители на администрацията.

Празникът започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Георги и продължи с фолклорна програма с участието на самодейците от НЧ “Виделина-1928“, което тази година отбеляза 90 години от създаването си.

В уникалния концерт, който представи танци от всички 7 фолклорни области в страната, се включиха от най-малките 4-годишни самодейци от “Кокиче“ до най-възрастните от формация „Божур“.

Гвоздеят на фолклорната плетеница бе хумористичния танц „Грънчари“, който разсмя и спечели  овациите на всички присъстващи.

„Силата, гордостта и емблемата на Войводиново – нашите самодейци.“ , аплодира ги с нескрито възхищение кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.

„За мен е чест и удоволствие в този тържествен ден да Ви поздравя с Деня на Независимостта на България и 30-годишния юбилей на община „Марица“. 30 години община „Марица“ – 30 години възход и нито миг падение!“

Още първите думи на кмета бяха посрещнати с бурни аплодисменти от стотиците хора на площада.

„Днес няма как да не отдадем почит на държавниците, допринесли за независима и свободна България – тогавашния премиер Александър Малинов, участвал в най-много управления на страната ни, и княз Фердинанд, който на 22 септември 1908 г. заедно с провъзгласяването на независимостта на България, е обявен за „цар на българите.“ Благодарение на тези политици страната ни спечелва своята Независимост.“, подчерта Иванов.

Той припомни и юридическия акт, с който е създадена община „Марица“.

„Няма как да не споменем и 1988 г. – годината, в която с указ на Държавния съвет на Република България е обявена община „Марица“ – нашата община.“, посочи управникът сред избухналите ръкопляскания.

Той изрази признателност на всички бивши управляващи и жители на селищната система за отстояването на независимостта й и обеща това да остане така.

„През тези 30 години ние сме съумели да запазим идентичността и целостта на община „Марица“. Ще се стараем и в бъдеще да я съхраним единна и самостоятелна.“, категоричен бе кметът.

Той благодари на кметовете в 19-те населени места и на общинските съветници за разбирането и подкрепата, на екипа си и администрацията - за неуморните усилия и на народните представители и гости на тържеството - за уважението.

„Искам да благодаря и на депутатите и мои приятели ген. Константин Попов и Запрян Янков, затова че винаги са до мен и ми помагат във всичко.“, изтъкна Димитър Иванов.

Той изказа специални благодарности на самодейците за великолепните концерти по повод 30-годишния юбилей на общината, с които завладяха сърцата и спечелиха адмирациите на Пловдив и гостите на града.

Кметът връчи грамоти на съставите от 19-те населени места за неповторимите им танцови и певчески изяви в мероприятията, посветени на 30 години от създаването на селищната система.

„Признателен съм на самодейния състав на НЧ „Виделина-1928 г.“ – най-многобройния в общината, който направи днешния празник още по-тържествен. Радостен съм, че освен това бижу - новият площад с озеленяване, пейки, осветление и първата открита сцена в селищната система, аз, като кмет подарих на малчуганите от с. Войводиново най-модерната и красива детска площадка.“, добави Иванов.

Той получи традиционна българска пита от самодейците на НЧ „Виделина-1928 г.“, в знак на благодарност за гласуваното доверие – сцената на с. Войводиново да бъде финал на празниците по повод 30-годишния юбилей на община „Марица“.

 „Ние, управляващите и жителите на община „Марица“ правим каквото трябва, затова се случва, каквото трябва. Знаете, че за нас щастието на децата е приоритет №1 – те са нашето бъдеще. Нека да бъдем по-единни и по-добри един към друг, защото доброто винаги побеждава. Бог да пази България, нашата община, семействата и децата ни. Честит Ден на Независимостта и честит юбилей!“ , завърши кметът сред възторжени аплаузи.

Той пожела здраве, късмет и добро настроение на всички присъстващи по време на празника, който продължи със забележителното комично шоу на актьора Краси Радков, с омайните ритми на доайена на българската народна музика Атанас Стоев и неговия оркестър „Канарите“ и с тържествена празнична заря.

На финала кметът Димитър Иванов поведе традиционното хоро, в което се включиха всички жители и гости на тържеството.