Новини

Кметът Димитър Иванов поднесе цветя пред паметника на Ботев за Деня на будителите

С поднасяне на цветя пред паметника на големия поет-революционер Христо Ботев в с. Войводиново кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, председателят на Общински съвет-Пловдив Савина Петкова, бригаден генерал и командир на 68-ма бригада „Специални сили“ Явор Матеев, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова и кметът на с. Войводиново Димитър Тосев почетоха Деня на будителите.

„В ден като днешния не може да не склоним глави пред народните будители, помогнали за запазването на българската идентичност през годините. България трябва да се гордее с факта, че е единствената държава, която отбелязва 1-ви ноември. Няма друг народ, който да почита своите будители.“ С тези думи започна приветствието си кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.

„Първият будител, на когото трябва да отдадем почит, е Свети Йоан Рилски. Светецът, чийто празник чествахме на 19-ти октомври, е и сред първите народни лечители.“, посочи градоначалникът.

Той припомни, че Пловдив за пръв път отбелязва Деня на будителите преди 109 години.

„В ден като този не може да не склоним глава пред великото дело на Христо Ботев, на Васил Левски, на Иван Вазов, на Захари Стоянов, на Георги Сава Раковски, на д-р Петър Берон и на безброй велики българи, помогнали да съхраним родните традиции. Нека помним заслугите им, нека този ден бъде паметен и за идните поколения, нека те се научат да почитат и уважават нашите духовни будители.“, подчерта Димитър Иванов.

Председателят на Общински съвет-Пловдив Савина Петкова също поздрави присъстващите за Деня на будителите.

 „В Деня на будителите, ние, българите почитаме нашите просветители, книжовници, учители, религиозни дейци, духовници и борци за свобода. Единствени в света ние ги наричаме будители, влагайки в това име цялата почит, преклонение и благодарност към делото им.“, изтъкна Петкова.

Тя изрази надежда, че българските деца ще се възпитават така, че да помнят своя род и език.

Приветствие за Деня на будителите изнесе и бригаден генерал и командир на 68-ма бригада „Специални сили“ Явор Матеев.

„Тук, пред паметника на една от най-великите и безспорни личности в българската история, е отговорност заедно да отбележим този светъл ден. Ние почитаме паметта на духовниците, на историците, на поетите, на всички хора на словото и перото, на революционерите, на всички които през вековната история на България с перо и оръжие в ръка, проповядвайки вяра, са съхранили българщината и са направили така, че днес ние да бъдем горди граждани на Европа.“, заяви ген. Явор Матеев.

Програмата продължи със стихотворение и песен, посветени на народните будители, изпълнени от учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в с. Войводиново и „Балада за Ботев“ на Рашко Стойков, рецитирана от Христо Христов.

На тържеството присъстваха десетки жители и гости на селото, офицери, сержанти, войници.