Новини

Кметът на община „Марица“ връчи грамоти на писателя Христо Згуров и читалищни дейци

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, председателят на Общинския съвет Гергана Трендафилова, зам.-кметът Петко Чочев, кметове на населени места и общински съветници бяха гости на тържеството по случай Деня на будителите в  НЧ “Пробуда-1927“ в село Калековец.

В програмата за един от най-светлите български празници участваха самодейните състави от НЧ “Дядо Иван Арабаджията-1926“ в с. Царацово, НЧ „Васил Левски-1930“ в с. Бенковски и НЧ „Пробуда-1927“ в с. Калековец.

Водещи на тържеството бяха поетесата Мариела Конова и писателят Христо Згуров.

Литературният критик Марин Кадиев изнесе слово по повод Деня на будителите. Актьорът Стоян Сарданов пък направи артистичен прочит на разказа на Христо Згуров „Столът“. Интерпретацията предизвика аплодисментите на зрителите и възхищението на самия автор.

Кметът Димитър Иванов отправи поздравление по повод Деня на будителите.

„Радвам се, че тази вечер заедно ще отбележим един значим празник – този на българската духовност. Щастлив съм, че Пловдив е поставил началото на честването на Деня на будителите.  Ние, българите, можем да се гордеем с този празник, защото сме единствената нация, която почита хора като Светите братя Кирил и Методий, д-р Петър Берон, Христо Ботев, Иван Вазов и многобройните знайни и незнайни творци, които са възпели българските традиции и дух.“ , изтъкна кметът в приветствието си.

„Не може в ден като този да не отдадем почит и на българските духовници, в чиито молитви намираме успокоение. Покланяме се днес и пред учителите – те са хората, които посяват в нас знанията. Не можем да не споменем и нашите читалищни дейци, които с изявите си възпитават децата ни в българщина и прославят родните обичаи по света.“, подчерта Димитър Иванов.

Той спечели овациите на публиката с новината, че съвсем скоро с. Калековец ще се сдобие с нова и модерна детска градина.

Кметът на община „Марица“ поздрави писателя Христо Згуров за великолепните творби, които е написал и му връчи грамота.

Грамоти получиха и самодейците от читалищата, които се включиха в програмата.