Новини

Кметът на община „Марица“ даде старт на XXIII държавни игри на спортистите от малките селища

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов официално откри XXIII държавни игри на спортистите от малките селища.

Стартът на най-мащабното събитие в детско-юношеския спорт в България, което тази година се провежда на територията на селищната система, бе даден в спортната зала на СУ „Васил Левски“ в с. Маноле, в събота, в 18,30 часа.

„За нас, жителите на община Марица, и за мен, като кмет, е чест да бъдем домакини на XXIII държавни игри за спортистите от малките селища. Това е признание за вниманието, подкрепата и грижите, които ръководството на общината полага, за да запази и развие добрите традиции в спорта и физическата култура.“

С тези думи започна приветствието си кметът Димитър Иванов.

Той изброи спортните легенди, с които община „Марица“ се е прочула.

„Няма да скромнича – община „Марица“ е дала много спортисти, които са гордост за  България и разнасят славата й по света. Сред тях са носителят на Златната обувка Христо Стоичков от с. Ясно поле, футболният национал Запрян Раков от с. Маноле, който в момента е в залата, носителят на 4 олимпийски медала и два пъти световен шампион на земя и халки гимнастикът Йордан Йовчев от с. Маноле, хандбалистите Минко Запрянов от с. Ясно поле – национален състезател и републикански шампион, Мария Русалова, Паунка и Недка Русинови и Александър Богданов от с. Труд, футболистите Иван Кочев от с. Войводиново и Костадин Видолов от с. Войсил и Йордан Иванов – състезател по конен спорт, спечелил 27 медала.“, отбеляза Димитър Иванов, който е и председател на Организационния комитет на XXIII държавни игри.

Той припомни, че в  30-годишната си история община „Марица“ два пъти е била комплексен първенец в спартакиадите на спортистите от селата.

„С. Труд е център на хандбала и 9 пъти шампион в игрите на Българската асоциация на спортистите от малките селища /БАСС/. Други спортни средища в община „Марица“ са с. Рогош – на волейбола и баскетбола, с. Калековец – на баскетбола и леката атлетика, с. Бенковски – на гимнастиката, с. Царацово – на борбата,  с. Маноле – на леката атлетика, с. Строево – на шахмата и с. Войводиново – на конния спорт.“, изреди кметът спортните постижения в населените места на територията на селищната система.

Той спомена и успехите, които отборите на община „Марица“ са извоювали през годините в държавните игри на малките селища.

„Хандбалистите на Труд с треньор Александър Богданов са спечелили 13 призови места, включително 9 титли, лекоатлетите на Маноле с треньор Михаил Георгиев имат 14 призови места, две от които първи, баскетболистите от Рогош с треньор Георги Итов са получили пет медала, от които два златни, шахматистите от Строево са взели седем призови места. Тук работеха и работят специалисти като Георги Итов, Георги Ламбрев, Анка Татарлиева, Александър Богданов, Милко Кутинчев, Иван Попов, Георги Милев, Михаил Георгиев, Генко Рашков, Борис Георгиев, Ангелинка Асенова и други.“, изтъкна Димитър Иванов.

„Надявам се тези Игри да родят нови шампиони и велики спортисти на България – явление, на което сме били свидетели неведнъж, и което историята помни.“, подчерта кметът на община „Марица“.

Той пожела на всички участници да приключат турнира без травми и с високи спортни постижения.

„Откривам XXIII държавни игри на спортистите от малките селища. Нека най-достойните победят.“

С тези думи Димитър Иванов обяви началото на състезанията.

За приноса си в развитието на детско-юношеския спорт, той бе удостоен със специална купа от председателя на Управителния съвет на БАСС и главен ръководител на Игрите Стоян Караиванов.

„Благодаря Ви за съпричастността и за перфектно изпълнения ангажимент като домакини на XXIII държавни игри на спортистите от малките селища. Седмица преди старта им, община „Марица“ бе покрила всички изисквания и заслужено спечели поздравленията на спортистите и гостите.“

С тези думи президентът на БАСС се обърна към кмета на община „Марица“ при връчването на отличието.

 

„Сигурен съм, че това ще са едни от най-успешните турнири, проведени през годините. Достатъчно високо вдигнахме летвата, за да сме еталон за подражание за следващите общини – домакини на Игрите.“, посочи Димитър Иванов.

XXIII държавни игри на спортистите от малките селища са под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и се провеждат от 5 до 23 юли.

В тях участват 800 деца от 62 общини в страната. Пловдивска област ще се представи с 14 отбора.

На официалната церемония по откриването присъстваха олимпийският вицешампион по баскетбол Пенка Стоянова, Виолета Малева, главен експерт в Министерството на младежта и спорта, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, заместник-кметовете Гергана Титюкова и Петко Чочев, представители на администрацията, кметове на населени места и общински съветници.