Новини

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов: с. Маноле показва колосален възход!

Селото чества 530 г. от създаването си, храмов празник и Димитровден

Тройно тържество - 530 години от създаването на с. Маноле, храмов празник на църквата „Свети Димитър“ и събор на селото по повод Димитровден честваха стотици манолци на площада на 26-ти октомври.

Празненството започна още сутринта с празнична литургия в църквата, отслужена от отец Николай. След нея кметът на община „Марица“ Димитър Иванов по традиция, както на всеки Димитровден, раздаде рибен курбан за благоденствието на всички жители и гости на селото.

Тържествата продължиха с песенно-спортен празник на децата от ДГ „Мечта“ в с. Маноле,  ДГ “Лилия“ в с. Манолско Конаре, ДГ “Пролет“ в с. Рогош,  ДГ “Бисер“ в с. Труд и ДГ „Буратино“ в с. Костиево, по проект на община „Марица“ „Заедно – ръка за ръка – творим красота“.

За доброто представяне всички малчугани, които участваха в състезанието, получиха раници и занимателни игри.

Вечерта празникът стартира с великолепния танцов и певчески спектакъл на самодейците от НЧ „Просвета – 1927“.

След концерта те поздравиха кмета за усилията и грижите, които полага за самодейните състави във всички населени места, така че те да прославят община „Марица“ по света, и му подариха красива статуетка на 2 гълъба – символи на мира.

„Искам да припомня старата българска поговорка „Там, където е текло, пак ще тече.“ Според легендата преди 530 години майстор Манол е построил хан до стария римски път и е основал селото. За мен днес най-значим е юбилея, който честваме тази година – 530 години от основаването на с. Маноле.“ С тези думи започна приветствието си Димитър Иванов.

Той се върна към 1988 – годината, в която селището е отбелязало 5 века от създаването си и всички са празнували на стадиона, и го сравни с настоящето, когато манолци имат много повече и съществени придобивки.

„Селото вече разполага с наскоро построено модерно училище, с изцяло ремонтирана детска градина, с ново игрище за футбол, с  реконструирани стадион и съблекални и с прекрасна многофункционална спортна зала, призната на национално ниво, след като тази година там бяха проведени 23-тите игри на спортистите от малките населени места. С. Маноле показва колосален възход.“, подчерта градоначалникът.

Той напомни за емблемата на с. Маноле - най-голямата надгробна могила в България „Малтепе” с диаметър 140 м и височина 26 м, останала от времето на траките.

„Тази археологическа находка - едно от трите най-големи съоръжения, направени от човешка ръка на Балканския полуостров, вече бе оценена от министър-председателя Бойко Борисов, който обеща държавно финансиране. Днес може да се гордеем и с нашия Културно-информационния център  "Малтепе", в който деца от  4 до 18 години се обучават и възраждат старите занаяти и традиции.“, посочи Димитър Иванов.

Кметът не пропусна да благодари на отец Николай, който на днешния храмов празник отслужи литургия в църквата „Свети Димитър“.

„Нека Свети Димитър закриля семействата ни, селото ни и общината ни, да ни пази от злото и да ни води напред към успехи и победи.  Здраве и берекет на всички именници и строители – нека строят и надграждат България.“, пожела кметът на община „Марица“.

По традиция той поведе Димитровското хоро, а до него се хванаха кметът на с. Маноле Александър Иванов,  кметове на населени места, общински съветници, служители на администрацията, жители и гости на селото.

Празникът продължи с добро настроение и игривите ритми на Конушенския оркестър с ръководител доайена на българската народна музика Никола Илиев.