Новини

Кметът на община „Марица“ заряза лозята на потомствен винар и столетник в с. Бенковски

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, заместникът му Гергана Титюкова и кметицата на с. Бенковски Иванка Пачева спазиха българския обичай и на Трифон Зарезан зарязаха лозето на потомствения лозар Йордан Младенски в селото.

„Днес е празник на виното и любовта. Желая на всички плодородна и благодатна година, лозите да родят много грозде, да има берекет, а бъчвите да са пълни с пенливо вино.“, пожела кметът на лозарите и жителите на Бенковски.

В духа на традицията Димитър Иванов сви венец от първите лозови пръчки и го постави на главата на девойка от селото.

 „С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и богата реколта.“, обяви и кметицата на с. Бенковски.

След водосвета за здраве, отслужен от отец Красимир и  ритуалното зарязване на лозето, кметът Димитър Иванов, зам.-кметът Гергана Титюкова и Иванка Пачева извиха кръшно българско хоро в двора на лозаря.

После Димитър Иванов, гости и местни жители се събраха на площада, за да изпият по чаша хубаво домашно червено вино.

И тук празникът завърши с много музика, песни и с голямо хоро, в което се включиха всички.

На Трифон Зарезан кметът на община „Марица“ направи специална изненада на 106-годишния дядо Георги от с. Бенковски, защитавал България на фронта в две войни. Той отиде на крака в дома на столетника и двамата зарязаха лозето му в двора.

Димитър Иванов му подари измайсторени лично от него бабек, луканка и вино. Той разказа на дядо Георги, че от лимоновото дръвче, което му е подарил преди 2 години, е захванал две нови и ги е дал на синовете си.

Двамата се разделиха с обещанието, че ще се видят на рождения ден на столетника през март.