Новини

Кметът на община „Марица”: Опомнете се, войнствените призиви няма да решат проблема във Войводиново

Докато едни яхват политическата метла и си правят пиар, ние вече свършихме голяма част от работата. Трябва стратегия на национално ниво с участието на местната и централната власт, смята кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.

В разгара на вълненията в пловдивското село Войводиново, след като двама млади цигани пребиха войник от „Специални сили”, куп политици и обществени фигури се изказват с радикални предложения. Местните хора пък поискаха незаконните къщи в циганската махала да бъдат премахнати.

Иванов, в чиито административни граници е Войводиново, е човекът, който върши най-много работа тези дни по решаването на проблема. След негова заповед 15 къщи вече се премахват, предстои събаряне на още 16.

Интервю на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов пред електронното издание на в. „24 часа“

- Г-н Иванов, какво свърши за тези дни общинската администрация за решаване на проблема, възникнал след побоя над военния Валентин Димов?

- Дори и в момента тече процедурата по събарянето на 15 опасни постройки. Те са опасни както за обитателите им, така и за околните жители. За останалите 16 обекта след 5 дни ще бъде издадена заповед за събарянето. След като изтече 7-дневният срок за обжалване, те също ще бъдат бутнати.

- Обвиняват ви, че сте се разбързали след възникналото напрежение. Какво ще отговорите?

- В момента редица политици са яхнали политическата метла и се опитват да изкарат дивиденти. Молбата ми към тях е да не да не злоупотребяват с нещастието на комадноса Валентин Димов, а да се обединят и да помислят как този проблем може да бъде решен на национално ниво. Популистките крясъци сега само носят вреда и водят до ескалиране на напрежение.

Аз твърдя, че ние от община „Марица” не сме стояли безучастно през годините. Този проблем с незаконните постройки по селата е повече от 20 години. Аз го наследих и веднага предприех мерки за решаването му. Конкретно за Войводиново фактите говорят, че няколко ръководители са допуснали роми да се настанят незаконно в селото. С годините никой не е тръгнал да решава проблема. Аз съм първият, колкото и да звучи нескромно, но това е истината.

- Какви мерки предприехте през годините?

- Като казах, проблема го заварих и изготвихме план за решаване с представителите на местната власт в селото – кмета, и общинските съветници. По тяхно предложение учредихме 19 декара земеделска общинска земя. С решение на Общинския съвет й сменихме предназначението, задействахме процедура за урегулиране на имотите. Дадохме възможност на 38 семейства да си направят законни къщи. Преминахме всички съгласувателни процедури - енерго, ВиК. Канил съм тези семейства едно по едно на разговори, за да започнем процедура и да им дадем безвъзмездно отстъпено право на строеж в тези имоти. Така щяха да бъдат узаконени, щяха да си плащат данъците на държавата, но щяха да живеят в имоти с всички удобства – течаща вода, канализация, еленергия. Те обаче отказаха. Повечето споделиха, че им е трудно да преминат съгласувателните процедури в EVN по електрозахранването, но и в тази посока общината им е помагала. Дори на едно младо семейство сме помагали изцяло, за да дадем пример на останалите да го последват. Това младо семейство също се отказа, вероятно защото не бяха достатъчно грамотни и се плашеха от документацията, въпреки че ние им помагахме във всяка стъпка.

След отказите бяхме принудени да задействаме други механизми, за да докажем, че тези имоти са незаконни. Искам да кажа, че сме много стрикни в това отношение, защото е налице резултатът от протестите в Гърмен, разни правозащитни организации само дебнат, за да подучат хората да завеждат дела срещу България в Страсбург.

Получава се така, че и едните, и другите си правят пиар на наш гръб, а ние на терен търсим работещо решение на проблема. Истината е, че трябва да се реши кардинално в цялата страна с подкрепата на централната власт.

- Колко още постройки са незаконни във Войводиново?

- Още през ноември с моя заповед сме създали комисия в общината, направили сме геодезическо заснемане на целия имот. Процедурата е задействана, но работата е специфична. Защото по вида на постройките, дето се казва, не можем да установим кое е кокошарник, кое колиба, кое тоалетна. Ще бутнем някоя с документи и утре ще ме атакуват, че съм съборил „жилище“, а то на вид си е една колиба. След всички процедури решихме да проявим човещина и събарянето да не е през зимата. За съжаление този нещастен случай с пребитото момче се случи сега. Разбира се, за да успокоим напрежението заповядах да ускорим процедурата по премахването на незаконните постройки.

И пак призовавам политиците с войнствени изявления да помислят, преди да се изказват. В другите села няма етническо напрежение, на много хора обаче им се иска. Аз настоявам проблемите да се решават разумно и по мирен начин.

Затова съм благодарен на служителите на реда и МВР, които действаха много бързо и адекватно и не допуснаха протестите да прерастнат в размирици и физическа саморазправа. За това допринесе и кметът на Войводиново Димитър Тосев - изключително съвестен колега, който винаги е търсил решение на проблема. Той денонощно следи, за да не ескалира етническо напрежение и да запази мира в селото.

- Напрежението ще утихне, но тези хора излизат посред зима на студа, къде ще ги настаните?

- И в момента прилагаме алтернативни решения. Говорихме с дирекция „Социално подпомагане“, имаме готовност да ги настаним в социални жилища. Само трябва да подадат молби, но те отказват. Освен това разбрах, че много от тях вече са си купили жилища. Както виждате, ние работим активно, екипът ми е компетентен.

Но не е коректно това, което става сега. Отговорността изцяло я поемаме ние от общината, а други си правят политически пиар. Призовавам за диалог, нека да има поне един разумен глас. Ето, обещахме 10 дни, а на втория ден започнахме да го решаваме проблема. Разбира се, трябва да има желание и опит.