Новини

Кметът на община „Марица“ откри учебната година в училищата в Скутаре и Граф Игнатиево

Кметът на община „Марица“ откри учебната година в училищата в Скутаре и Граф Игнатиево

Секретарят на Американското посолство – специален гост на тържеството в ОУ „Граф Н. Игнатиев“

 

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов откри учебната година в ОУ “Климент Охридски“ в с. Скутаре и в ОУ „Граф Н. Игнатиев“ в с. Граф Игнатиево, където специален гост на тържеството бе секретарят по политическите въпроси на посолството на САЩ в България Даниела Йонова-Суайдър.

„За мен е чест днес да споделя с всички Вас този значим празник за българското училище.“

С тези думи кметът на община „Марица“ се обърна към гости, родители, учители и ученици в с. Граф Игнатиево.

„В ден като днешния, ние, възрастните, с трепет в сърцето, носталгия и добри чувства си спомняме за този вълнуващ миг - да прекрачиш за пръв път прага на училището.“ , отбеляза той.

Иванов посъветва първолаците много да внимават в час и да залягат над уроците, за да израснат добри и почтени граждани.

Той пожела на директора на ОУ „Граф Н. Игнатиев“  Даниела Петкова да е все така упорита и предана на каузата на българското образование.

„На Вас, госпожо Петкова, ви пожелавам все така всеотдайно, без да жалите сили, както сте го правили до момента, да ръководите училището и да го водите към светли и добри бъднини.“, посочи кметът.

Той обеща, че както и досега, училищното ръководство винаги може да разчита на подкрепата  на общинската администрация.

Димитър Иванов се обърна и към учителите и родителите.

„Учители, пожелавам Ви търпение и сили, за да получат нашите деца едно наистина добро образование и бъдеще. Уважаеми родители, помагайте на преподавателите в нелеката им задача  да възпитат децата ни, така че да станат достойни българи.“, изтъкна кметът.

Той припомни, че днес се чества и значимия християнски празник на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, и честити именния ден на именниците.

„Пожелавам Ви вярата в доброто, надеждата за новото начало и любовта между хората никога да не угасват. Честит празник и на добър час.“, завърши словото си управникът.

Даниела Йонова-Суайдър честити първия учебен ден от името на посланика на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин.

Тя благодари за всеотдайната работа на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов и на директора на училището Даниела Петкова.

„Най-важните гости на тържеството днес са учениците. Много ми е приятно да видя ентусиазма и възторга на лицата на всички Вас. Ние възрастните знаем колко вълнуващо е да си ученик,  да дойдеш с най-хубавите си дрехи в първия учебен ден, да се запознаеш с нови приятели и да видиш учителите си.“, заяви секретарят на Американското посолство.

„Желая ви много успех в това приключение, което ще изминете заедно с родителите и учителите си. Продължавайте да мечтаете и да извървите пътя на образованието, за да достигнете мечтите си, защото днешните мечтатели са утрешните лидери. Вие сте бъдещето на тази страна и на света. Искам да отправя апел към родителите и учителите, които позволяват и насърчават учениците да разгърнат потенциала си: „Бъдете попътен вятър на децата, който разпъва платната им, за да достигнат те своите мечти.“, завърши Даниела Йонова-Суайдър.

Кметът Димитър Иванов благодари на секретаря на посолството на САЩ за визитата, изпрати поздрави на посланик Ерик Рубин и го покани да гостува на община „Марица“.

Директорът на ОУ „Граф Н. Игнатиев“ Даниела Петкова също приветства гости, учители, родители и ученици за първия учебен ден.

„Особено съм щастлива да ви поздравя с добре дошли в нашето училище, което тази година отбеляза 130-годишнина – училище, богато с много традиции, защото в него учат най-прекрасните деца.“, каза Петкова.

Тя благодари на всички, които допринасят за безопасността и комфорта на учениците.

„Искам да изкажа огромната си благодарност на всички хора и институции, благодарение на които най-голямото ни богатство-нашите деца растат в безопасна среда, успешни и уверени в своето бъдеще. Макар и невидима за човешкото око, моята работа е трудна и отговорна, и аз не бих могла да я върша, ако не чувствам подкрепата на община „Марица“, в лицето на кмета г-н Димитър Иванов. Често, когато се виждам с колеги от цялата страна, и казвам какво прави общината за училищата и читалищата ни, всички ни завиждат благородно. Наистина за община „Марица“ образованието е приоритет №1, защото и кметът знае, че най-скъпото - това са децата.“, подчерта Петкова.

Тя припомни, че за последните 10 години ОУ „Граф Н. Игнатиев“ изцяло е преобразило облика си и се е превърнало в обновено, модерно и съвременно училище.

Даниела Петкова изказа специални благодарности на Димитър Иванов за отпуснатите от бюджета средства за проектиране на физкултурен салон, с размерите на спортна зала, в двора на училището, който ще бъде готов до следващата учебна година.

Директорът на ОУ „Климент Охридски“ в с. Скутаре Петър Славков също благодари на кмета на „Марица“ за закупените от общината 10 нови компютъра, с които кабинетът по информатика в  училището посреща новата учебна година.

Димитър Иванов поднесе роза на всички преподаватели за първия учебен ден.