Новини

Кметът на община Марица поведе Димитровското хоро в Маноле

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уникално Димитровско хоро извиха на площада жителите на с. Маноле на Димитровден.

Поведе го лично кметът на община Марица Димитър Иванов.

На хорото се хванаха десетки именници от селото.

„Искам да ви поздравя с днешния велик празник Димитровден – Светията, който обича да побеждава.“ , обърна се Димитър Иванов към стотиците, препълнили площада в Маноле.

Той честити празника на именниците и им пожела здраве и доброта в сърцата.

Кметът на община Марица благодари на всички манолци, които са избрали да празнуват заедно на площада, и ги покани да поставят началото на една нова традиция – Димитровско хоро.

116 са хората от Маноле, които честват имен ден на 26-ти октомври.

103 от тях са мъже, а 13 – жени.

Огромна кошница с подаръци за най-възрастният именник  Димитър Атанасов на 93 години, бе приготвил Димитър Иванов.

Най-младият Димитър в селото пък е 2-годишния му внук, който носи неговото име.

На него кметът на община Марица пожела да е жив и здрав, и някой ден да стигне годините на най-възрастния си съименник.

Преди това със свои изпълнения самодейците от танцов състав “Зорница“ и певческа група „Манолски славей“ към читалище „Просвета“ в с.Маноле поздравиха Димитър Иванов за именния ден.

„През годините доказахте че сте успешен и прогресивен. Продължавайте да работите все така за благото на нашата община!“, пожелаха те на кмета на община Марица.

 

Той благодари и припомни, че за най-малките самодейци в момента в Маноле се строи нова детска градина, а за най-възрастните е направен водосвет за здраве в пенсионерския им клуб.

Стотици се черкуваха в 9 сутринта на Димитровден в църквата „Свети Димитър“ в Маноле и отбелязаха храмовия й празник.

Курбан за здраве и благополучие на жителите на селото по случай големия християнски празник бе даден от кмета на община Марица Димитър Иванов.

Веднага след тържествената служба отец Николай благослови ритуалната храна.

На празника присъстваха председателят на ОбС Марица Гергана Трендафилова, кметът на Маноле Александър Иванов и кметовете на почти всички села в община Марица.

„Денят на Свети Димитър е голям празник за моите съселяни от Маноле, защото единственият православен храм в селото ни носи неговото име“ , заяви кметът на община Марица Димитър Иванов.

Веднага след литургията той и останалите именници от кметовете на села в община Марица - Димитър Петров на с.Царацово, Димитър Тосев - на с. Войводиново и Димитър Андреев - на с. Крислово, посадиха дърво – бяла ела, в двора на църквата „Свети Димитър“.