Новини

Кметът на община Марица строи още 4 нови градини за 2 години

 

„Следващата година ще построя детски градини в селата Строево и Калековец, а през 2019 г. – още две.“

Това заяви при откриването на новата детска градина „Синчец“ в с. Скутаре кметът на община Марица Димитър Иванов.

 „Това, което някои обещаваха, че ще направят за 30 години – ние го свършихме за по-малко от 4.“, каза той пред десетките жители, дошли да разгледат новото бижу, чието строителство в селото са очаквали 35 години.

Иванов припомни, че по време на неговото кметуване, за по-малко от 4 години, са изградени 6 нови и са реновирани 7 стари забавачки.

„Всяка следваща детска градина, която строи община Марица е все по-хубава. Сега с. Скутаре има най-красивата.“, отбеляза кметът.

„Докато с вашата благословия съм начело на общината, ще продължавам да строя нови детски градини, за да ги има младите хора.“, обеща Иванов.

Той получи специални благодарности от свещеника отец Страхил,  от директорката на новата забавачка Маргарита Солина, от кмета на с. Скутаре Стоян Добрев и от родителите на децата, за великолепната нова придобивка.

„Аз оценявам поднесените благодарности, но те са преди всичко за нашите деца и за младите хора в селото – без тях нямаше да има детска градина.“, отвърна кметът.

Той поздрави всички педагози в община Марица за Деня на будителите и подари лаптоп на учителите в ДГ „Синчец“ с пожелание да им помага в грижите за малчуганите.

„35 години ни крепеше надеждата за нова забавачка до пролетта на 2016 г. , когато бе направена първата копка на тази разкошна сграда.“, каза директорката Маргарита Солина.

В знак на благодарност затова, че кметът на община Марица Димитър Иванов е сбъднал мечтите на хората в селото, тя му подари специално стъклокерамично пано.

След водосвет за здраве, отслужен от отец Страхил, и прекрасна програма, изнесена от децата, кметът на община Марица Димитър Иванов, председателят на ОбС Марица Гергана Трендафилова,  кметът на с. Скутаре Стоян Добрев и зам.-кметовете Гергана Тютюкова, Петър Минков и Петко Чочев прерязаха лентата на новата забавачка.

Детска градина „Синчец“е с разгърната застроена площ от 917 кв. м. и се помещава в 2 изцяло нови корпуса, свързани помежду си с топла връзка.

Инвестицията е 1 200 000 лева собствени средства от общинския бюджет.

Двете сгради са предназначени за 4 групи, като има възможностда бъде разкрита и яслена.

4 нови детски площадки, изпълнени изцяло по европейски стандарти, са разположени на над 2000 кв. м.

Те са с противоударна настилка и с комбинирани детски съоръжения.

В единия край на двора е изградено специално хълмче, затревено с чимове, на което децата да се катерят и да играят.

До отварянето на градината 80-те хлапета от забавачката бяха настанени в 2 остарели бараки в селото.