Новини

Митрополит Николай отслужи литургия за 150-годишния юбилей на храм „Св. Николай“

 

Митрополит Николай отслужи литургия за 150-годишния юбилей на храм „Св. Николай“

С тържествена Архиерейска света Литургия, отслужена лично от Пловдивския митрополит Николай, бе отбелязан 150-годишния юбилей на храма „Свети Николай“ в с. Строево.

Специални гости на празника бяха кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, кметицата на с. Строево Десислава Дингилева, свещеници от Пловдивската митрополия, кметове на населени места и общински съветници.

„За мен е чест и удоволствие да бъда днес сред Вас, за да отбележим годишнината на нашия духовен дом. Църквата е всичко за нас, тя е връзката ни с Бога, тя ни е съхранила като нация, тя ни помага да преодолеем трудностите и да продължим заедно напред.“

С тези думи се обърна към присъстващите кметът Димитър Иванов след края на службата.

Той благодари на митрополит Николай за великолепната литургия.

„Благодаря Ви Ваше Високопреосвещенство, затова, че направихте днешния празник тържествен за нас -  жителите на с. Строево и община „Марица“. Благодарим за чудесните думи, ние смирените християни от цялата община се молим за Вас и Вашето здраве, да ни помагате, да ни подкрепяте и да ни сочите правилния път. Благодаря на Господ, че Ви има.“, каза кметът на община „Марица“.

Пловдивският митрополит Николай изрази признателност за съпричастността и помощта на общинската управа за църквата и пожела успешно служение в името на народа.

„Благодарим за прекрасните слова, за искреното отношение към нас, към българската православна църква и за високото духовно съзнание, благодарим и за всегдашната подкрепа. Истина е – каквото за доброто на народа, за делото на Светата църква, се поиска като съдействие от светските власти – Слава Богу, получаваме незабавно положителен отклик. Съзнаваме в колко трудни времена живеем, затова се молим Бог да дава мъдрост, разум и крепки сили на държавните ни мъже, на министър-председателя, на президента, на всички,  на които Бог е възложил нелекото бреме да бъдат ръководители на този народ в тези тежки времена. Нека служението на всички бъде игоблаго, времелеко и благословено с успех.“, пожела Пловдивският митрополит Николай.

Димитър Иванов подари кръст на свещеника на църквата в с. Строево отец Милан Георгиев, който в деня на празника бе повишен в сан протойерей.

„На теб, отец Милан, съм приготвил един скромен подарък. Оценявам твоята помощ, а ти и Пловдивската митрополия, винаги може да разчитате на моята подкрепа. Подарявам ти този кръст, за да  продължаваш все така вярно да богослужиш и да помагаш на жителите на с. Строево.“, обърна се кметът на община „Марица“ към свещеника.

Отец Милан Георгиев направи ретроспекция на 16-годишната си служба в храма и благодари на всички, които са помогнали за просперитета на църковните дела.

Той изказа благодарност на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай за духовната подкрепа, и на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов и кметицата на с. Строево Десислава Дингилева – за навременното съдействие във всичко.

„Ваше Високопреосвещенство, от мое име и от името на моите енориаши Ви Благодаря затова, че ни посетихте, благословихте и най-вече духовно ни укрепихте, което ни дава много сила да продължим напред. Силна подкрепа имаме от кмета на община „Марица“ г-н Димитър Иванов, и от кмета на с. Строево г-жа Десислава Дингилева.“, подчерта свещеникът.

По заръка на митрополит Николай отец Милан раздаде нафора на християните.

„Благодаря за съучастието в тази богослужба, уверявам Ви, че ще се моля за Вас, призовавайки благодатната помощ на Свети Николай Чудотворец над всички Вас. Честит и благословен празник“, завърши Пловдивският епископ.

След това всички с удоволствие изгледаха празничната програма, подготвена от малчуганите от ДГ „Детелина“ и учениците от ОУ „Христо Смирненски“.