Новини

Община „Марица“ очаква приз за най-много китайски инвестиции

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева откри днес в  сграда на Тракия икономическа зона, до завода на „Сенсата Технолоджис“ първия „16+1“ логистичен хъб за електронна търговия със селскостопански продукти между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/.

„Горд съм, че това начинание стартира именно в община „Марица“. Това не е случайно, защото през годините общината ни утвърди позициите си и доказа високото си ниво при партньорството между държавната, местната власт и бизнеса.“

Това заяви кметът Димитър Иванов по време на официалната церемония при откриването на центъра.

Той припомни, че през 2016 г. община „Марица“ получи приз за община с най-добри условия за бизнес.

„Ще се радвам в близко време да получим и наградата за община с най-много китайски инвестиции. Тракия икономическа зона и община „Марица“ имат достатъчно на брой терени за инвеститори и те винаги са добре дошли на наша територия.“, отбеляза кметът.

Той пожела успех на всички фирми-участници в проекта  и благодари лично на зам.-министър д-р Лозана Василева и Министерството на земеделието, храните и горите, под чийто  патронаж се провежда събитието.

Димитър Иванов поздрави всички присъстващи от свое име, и от името на всички общински кметове в Тракия икономическа зона, и пожела успех на новия проект.

На откриването присъстваха посланикът на Китайската народна република Н. Пр. Джан Хайджоу, шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, областният управител Здравко Димитров, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, председателят на Общинския съвет в община „Марица“ Гергана Трендафилова и зам.-кметът по образование в община Пловдив Стефан Стоянов.

Логистичният хъб е първи по рода си и ще промотира електронната търговия със селскостопански и други продукти между Китай и страните от ЦИЕ.  Проектът е реализиран от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Той ще предоставя голям брой услуги, като например:  управление на веригата на доставки, логистични, складови и персонализирани услуги.

Инвестициите в логистичния хъб са предимно китайски и се очаква през следващите години да се увеличат.

Прогнозите са, че повече от 100 компании ще открият логистични складове на своите фирми, като всяка от тях ще инвестира близо половин милион евро.

Китайските инвестиции в Европейския съюз през 2016 г. са нараснали със 76% и са стигнали 35,1 млрд. евро.