Новини

Председателят на БАСС: Организацията на XXIII държавни игри е на европейско и световно ниво!

 

 

„Благодаря Ви най-официално за съпричастността и за перфектно изпълнения ангажимент като домакини на XXIII държавни игри на спортистите от малките селища.“

С тези думи се обърна Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на спортистите от малките селища /БАСС/  Стоян Караиванов към кмета на община „Марица“ Димитър Иванов.

Припомняме, че община „Марица“ бе избрана за домакин на най-мащабното спортно мероприятие в детско-юношеския спорт в България, което ще се проведе от 5 до 23 юли, под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Караиванов посочи, че спортните отбори – участници в състезанията, са били впечатлени от организацията, която е на нивото на европейски и световни първенства.

„Една седмица преди началото на игрите са спазени всички изисквания и ние сме готови да стартираме. Това е много полезно за отборите – те бяха толкова възхитени от организацията по настаняването, изхранването и транспорта. Сигурен съм, че ще заслужим поздравленията и на гостите, и на спортистите.“ , заключи Председателят на Управителния съвет на БАСС.

„Аз искам искрено да благодаря на Вас, г-н Караиванов, защото без Вашата помощ, съвети и подкрепа  - нямаше да успеем.“, заяви кметът на община „Марица“.

„Сигурен съм, че това ще са едни от най-успешните игри, проведени през годините. Достатъчно високо вдигнахме летвата, за да сме еталон за подражание за следващите общини – домакини на Игрите.“, посочи още Димитър Иванов.

„Нашите отбори са на много високо ниво, класират се на републикански първенства и над 80 на сто от участниците са бивши шампиони. Спортисти от цяла България и едни от най-добрите треньори ще дойдат тук.“, изтъкна още Караиванов.

Той припомни, че община “Марица“  е била два пъти комплексен първенец на държавата.

Председателят на Управителния съвет на БАСС изказа адмирациите си лично към кмета Димитър Иванов, който като бивш спортист, е поел щафетата да съхранява и развива добрите традиции в спорта в селищната система.

„Дано на тези Игри да излезе някой бъдещ шампион и след години да се гордеем с него.“, пожела си кметът на община „Марица“.

Официалната церемония по откриването на XXIII държавни игри на спортистите от малките селища ще бъде на 6-ти юли от 18,30 часа в с. Маноле - център на спортната проява.

Председател на Организационния комитет на XXIII държавни игри е Димитър Иванов, кмет на община „Марица”. Президентът на БАСС Стоян Караиванов пък е главен ръководител на Игрите.

 

Състезанията ще започнат на 5 юли 2018 г. с турнирите по хандбал за юноши и девойки. В залата на СУ „Васил Левски” в Маноле  ще се състезават юношите на Труд, Гложене (Вр), Опака (Тщ), Минерални бани (Хс); девойките на Труд, Сливница (Сф) и Опака.

Следват турнирите по: футбол (7-9 юли), баскетбол (юноши, 9-11; девойки 11-13), волейбол (юноши, 13-15; девойки 15-17), борба (юноши и девойки, 17-19), шахмат (18-20), лека атлетика (19-21) и тенис на маса (21-23 юли). Шахматистите ще седнат на масите в комплекс „Русалка” в Пловдив, а турнирът по лека атлетика ще мине на стадион „Пловдив”. Останалите състезания са в Маноле. Конкур-ипикът е на конната база „Фригопан” в Царацово, където дейност развива ККС „Пълдин”.

Заявки за участие са подали 83 отбора, с около 850 състезатели до 15 години от 62 български общини. Турнирите ще бъдат ръководени от 15-те съдийски комисии. Изработени са 420 медала за призьорите и 57 купи и плакети за най-добрите.

Пловдивска област ще представи 11 отбора на Игрите: хандбал (юноши и девойки на Труд), баскетбол (юношите и девойките на Перущица и Рогош), волейбол (девойките на Тополово и юношите на Маноле), футбол (Маноле и Брестник), шахмат и тенис на маса (Маноле) и Царацово (конен спорт).

Припомняме, че в региона на община „Марица” израснаха много спортисти, с които се гордее и България. Между тях са футболистите Христо Стоичков от Ясно поле, Запрян Раков от Маноле, хандбалистите Минко Запрянов от Ясно поле,  Мария Русалова, Паунка и Недка Русинови, Александър Богданов от Труд.   

В 30-годишната си история спортистите от община „Марица” на два пъти станаха комплексни първенци в спартакиадите на спортистите от селата. Труд, един от утвърдените хандбални центрове в България, вече девет пъти е шампион в игрите на БАСС. Това е и благодарение на традициите, които имаме в отделните спортове, включително центровете по баскетбол в Рогош и Калековец, волейбол - в Рогош, хандбал - в Труд, гимнастика - в Бенковски, борба - в Царацово, лека атлетика - в Калековец и Маноле, шахмата - в Строево, конен спорт - във Войводиново.

Само в държавите игри на малките селища хандбалистите на Труд с треньор Александър Богданов са извоювали 13 призови места, включително девет титли, лекоатлетите на Маноле с треньор Михаил Георгиев имат 14 призови места, две от които първи, баскетболистите от Рогош с треньор Георги Итов имат спечелени пет медала, два от които златни, шахматистите от Строево пък имат седем призови места.

Тук работеха и работят специалисти като: Георги Итов, Георги Ламбрев, Анка Татарлиева, Александър Богданов, Милко Кутинчев, Иван Попов, Георги Милев и Михаил Георгиев, Генко Рашков, Борис Георгиев, Ангелинка  Асенова и други специалисти.

Домакини на игрите са:

Добрич - 4-21 юли 1996 г в Добрич

Карлово, Сопот и Баня – 1997, 2002, 2003, 2013,

Стара Загора - 1998

Тополовград - 1999

Пловдив -. 2000

Омуртаг - 2001

Ардино - 2004

Главиница - 2005

Панагюрище - 2006

Свиленград - 2007

Ихтиман – 2008, 2009,  2010, 2012,

Ракитово – 2009

Костенец и Момин проход – 2010, 2011, 2014, 2015,

Перущица 2016

Дългопол – 2017

Община Марица (Маноле) – 2018