Новини

Посланикът на Дания – специален гост на община „Марица“

Н. Пр. Сьорен Якобсен разгледа училището в с. Калековец

Посланикът на Кралство Дания в България Н. Пр. Сьорен Якобсен бе специален гост на община „Марица“ по персонална покана на кмета Димитър Иванов.

На срещата присъства и Елена Кабакчиева, създател на фондация „Здраве и социално развитие“, която ръководи Център за интеграция на роми до 18 години в София.

Градоначалникът сподели с датския посланик идеята си за откриване на подобно средище и в с. Калековец.

„Това е едно от селата с голяма ромска общност, а позиционирането на такъв център там ще даде възможност на хора от всякакви възрасти, не само от Калековец, а и от околните населени места да се интегрират и да се реализират професионално.“, обясни кметът.

По думите му голяма част от младите хора от малцинството вече са с модерно европейско мислене и имат по едно-две деца, които искат да образоват и осигурят.

Той даде пример с ромите от родното си село Маноле, които работят в чужбина, за да спечелят пари, връщат се, строят красиви домове и отглеждат не повече от 2 деца.

Според Елена Кабакчиева след като навършат 16 години, за децата от ромските популации е трудно да се реализират, да придобият професия и да намерят мястото си в живота. Затова интеграцията трябва да започне още от самото им раждане.

Н. Пр. Сьорен Якобсен се съгласи, че образованието е ключов фактор за бъдещата професионална реализация. Той разказа, че баща му е учител в Дания и обучава децата на 4-то поколение емигранти от Турция, Ирак и Афганистан.

„Въпреки че Дания е богата държава, някои от тях се издигат и напредват в кариерата, но други се затрудняват и така и не успяват да излязат извън общността си.“, посочи посланикът.

Той бе категоричен, че е необходима еволюция в мисленето на самите роми.

Посланикът даде пример със себе си - първият в семейството с висше образование.

„В момента две от децата ми са във ВУЗ и съм сигурен, че ще направят докторантура.“, подчерта Н. Пр. Сьорен Якобсен.

По думите му малцинствата се нуждаят от мотор, който да движи по-доброто им бъдеще.

Елена Кабакчиева подкрепи кмета Димитър Иванов затова, че вече е започнала модернизация в мисленето на ромите и те, не само че не живеят по старите патриархални закони, а искат най-доброто за децата си.

Кметът почерпи с прясно набрани ябълки от собствената си градина, а гостите с удоволствие опитаха вкусните плодове.

 

Посланикът на Дания,  Димитър Иванов и създателят на фондация „Здраве и социално развитие“ се срещнаха и с ромската общност в с. Калековец.

Кметът представи на ромите Н. Пр. Сьорен Якобсен и им разказа за идеята в тяхното село да бъде изграден център за интеграция.

„Избрах Калековец, защото наличието на подобно средище тук ще Ви помогне да живеете по-добре и да бъдете щастливи.“, добави Димитър Иванов.

Той допълни, че Дания е една от държавите, които имат най-богат опит с реализирането на подобни социални проекти.

Ромите посрещнаха радушно идеята за бъдещия център и даже поискаха там да бъдат обучавани жени от малцинството, които са неграмотни.

Н. Пр. Сьорен Якобсен благодари на хората от общността, че са се отзовали на поканата и отбеляза, че оценява високо активността и социалната ангажираност на кмета Димитър Иванов.

После посланикът разгледа ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Калековец, където бе посрещнат от учениците с българска народна песен и по стар български обичай - с пита с хляб и сол.

Негово Превъзходителство посети часовете по математика на 9 клас и по български език – на 2-ри и 3-ти клас.

Той подари на директора на училището Диян Бухчев красива картина с цветя - традиционна за Дания.

Деветокласниците пък зарадваха датския посланик със собственоръчна изработена от самите тях дъска за хляб.