Новини

Президентите на България и Германия и потомките на компанията „Либхер“ - с армагани от кмета на община „Марица“

Кметът Димитър Иванов подари българска козметика, произведена на територията на община „Марица“ и керамични сувенири, измайсторени от децата-възпитаници на Културно-информационен център „Малтепе“, на президентите на Германия и България Франк-Валтер Щайнмайер и Румен Радев, и на Изолде Либхер и Стефани Волфарт, съответно заместник-председател и член на Управителния съвет на Liebherr-International AG.

Потомките на основателя на компанията Ханс Либхер пристигнаха в с. Радиново специално, за да посрещнат двамата държавни глави, които  разгледаха производствената база и учебния център на дружеството „Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД.

Димитър Иванов благодари на Изолде Либхер и Стефани Волфарт за дългогодишното, ползотворно и коректно партньорство и ги покани на посещение в община „Марица“.

„Готов съм да изслушам всички препоръки, които имате и да обсъдим плановете за развитие и за бъдещи инвестиции на територията на нашата селищна система“, посочи кметът.

Президентът Румен Радев заяви, че за да успеем да привлечем стратегически инвеститори у нас, България трябва да убеди германското държавно ръководство и общественост, че имаме потенциал и можем да се справим.

„Точно по тази причина предложих на германския президент с представители на германските медии да дойдат тук, в „Либхер“, за да видят, че моделът на българо-германско икономическо сътрудничество работи и дава резултати.“, допълни българският държавен глава.

Федералният президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер разгледа с интерес производствената база на предприятието и разговаря със служители.

На събитието присъстваха и  областният управител Здравко Димитров, представители на бизнеса, медии и дипломати от България и Германия.

Холдинговата компания на групата Liebherr – Liebherr-International AG се състои от над 130 фирми, организирани в десет продуктови направления, сред които: автокранове, битова и хладилна техника, транспортни системи. Централата ѝ е разположена в град Бюл (Швейцария).

Компанията е основана през 1949 г. от Ханс Либхер в Кирхдорф ан дер Илер (Германия). Фирмата започва дейността си с производството на кранове за строителството. С течение на времето значително разширява своята гама от строително оборудване, а след това започва да произвежда и домакински уреди (хладилници и фризери). Сега компанията е един от най-големите производители на строителни машини в света. В допълнение към широкия спектър от машини, принадлежащи към категорията на тежкото оборудване, Liebherr също така произвежда професионална хладилна техника за индустрията, както и хладилници, предназначени за употреба в домакинствата.

В групата в Liebherr влиза и Liebherr Aerospace – подразделение за производство на авиационни комплектовъчни изделия, основен доставчик на компанията Airbus.

В компанията работят повече от 32 000 служители на всички континенти (включително Антарктида).

В Радиново са установени две производствени дружества на Либхер от различни отрасли. От 1999 г. „Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД произвежда там висококачествени хладилници и фризери. От 2004 г. също в Радиново се установява „Либхер-Транспортейшън Системс“ ЕООД и изработва отоплителни, вентилационни и климатични системи за приложение в железопътния транспорт.

От момента на своето основаване „Либхер-Хаусгерете Марица“ се развива много динамично. Първоначалният обем на продукцията е 14 000 хладилни уреди годишно, който сега е увеличен до 850 000 уреди. В момента във фирмата работят над 1600 служители.